Konst, dans, musik, teater, slöjd och museum

Skellefteå kommun erbjuder ett rikt utbud av kulturverksamhet.
Kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet står i fokus.
Vi ger utrymme att uppleva olika konstformer och möjlighet att själv delta i kreativa aktiviteter.


Skellefteå museum

Skellefteå museum är ett kulturhistoriskt länsdelsmuseum och ligger på Nordanå. Museet har ansvar för den museala verksamheten och kulturmiljövården i Skellefteå, Norsjö och Malå kommuner.

Under Skellefteå Museum AB finns även MAN - Museum Anna Nordlander som lyfter samtidskonst och konstpedagogik, samt Stackgrönnans båtmuseum.

Museum Anna Nordlander

Museum Anna Nordlander (MAN) är en mötesplats med fokus på samtidskonst och genusfrågor. Med konsten som utgångspunkt vill MAN diskutera och reflektera över frågor som rör kön och identitet. Genom utställningar, projekt och ett omfattande pedagogiskt program ställer MAN frågan: Vem får vara människa på vems villkor?

Skellefteå konsthall

Skellefteå Konsthall har ansvar för Skellefteå kommuns konstverksamhet, som består av fyra huvuddelar: utställningar och program, kommunens konstsamling, konstnärlig gestaltning enligt enprocentregeln och Meijersamlingen.

Målet med vår verksamhet är att medverka i samhället genom att öka kunskapen om samtidskonst och att stödja konstnärligt arbete.

Meijersamlingen

Meijersamlingen är en omfattande och växande donation till Skellefteå kommun av konstnären Sture Meijer (född 1931) från Kåge, Skellefteå.

Handens hus

Handens hus ligger på Nordanå och är ett forum för slöjd och konsthantverk i Skellefteå.

Västerbottensteatern

Teatern är levande i Skellefteå! Här ligger Västerbottensteatern - hela länets huvudscen.

Västerbottensteatern i Skellefteå är sedan 1980 länsteater i Västerbotten. Västerbottensteatern producerar teater för såväl barn som ungdomar och vuxna. Föreställningarna spelas i Skellefteå, men åker även på turné i hela länet.

Något som blivit en uppskattad tradition är sommarteatrarna. I dessa produktioner blandas teaterns skådespelare med amatörer.

Evenemang

Senast uppdaterad: