Kulturbanken

På Kulturbanken hittar du saker att låna för att uttrycka kreativitet, skapande eller andra kulturella uttryck. Alla får låna och allt är gratis!

Kulturbanken är ett lokalt initiativ i Skellefteå som ger barn och vuxna möjligheten att prova nya kulturaktiviteter, samtidigt som det bidrar till ett hållbart samhälle genom återbruk och återanvändning.

Kulturbanken gör det möjligt för besökare eller både gamla och nya Skelleftebor att prova på kultur- och föreningslivets utbud på ett enkelt sätt. Kanske upptäcker du en ny hobby.

För att se Kulturbankens och Fritidsbankens öppettider kan du gå in på webbsidan fritidsbanken.se/skelleftea Länk till annan webbplats.

Skänk kulturprylar

Har du några kulturprylar som inte längre används? Skänk det till Kulturbanken och bidra till att fler kan få uppleva glädjen med kulturlivet.

bild på kulturkrylar som förslag vad man kan lämna in till Kulturbanken

Var kan jag lämna in till Kulturbanken?

Vad kan jag lämna?
Exempel på kulturprylar du kan lämna in kan vara: Musikinstrument, notställ, masker, peruker och annat för lajv och teater, sällskapsspel, pärlor och pärlplattor, utrustning för handarbete eller grejer för pyssel och hantverk, stafflin, penslar, paletter, faktaböcker om konst, film, dans eller annat som inspirerar till skapande och hantverk. Det här är exempel, men vi tar emot det mesta (med vissa undantag som du hittar längre ner) och vem vet vad som kan väcka någon annans kreativitet eller skaparglädje!

Bra att veta - om våra begränsningar

Vi tar bara emot saker som lätt kan fraktas och har inte möjlighet att hämta upp något. Dina prylar måste alltså lämnas på egen hand till angivna platser på återvinningscentralerna eller till Rondellen secondhand. Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot utrustning som kräver elektricitet på grund av elsäkerhetslagen.

 Vanliga frågor och svar om Kulturbanken

Allt vi har är skänkt av privatpersoner, organisationer och företag. Vi sysslar med återbruk och köper inte in någon utrustning själva.

Vad som är kulturprylar är kanske inte så lätt att veta. Men vi tänker att det till exempel kan vara:

Mindre musikinstrument, notställ, masker, peruker och annat för lajv och teater, sällskapsspel, pärlor och pärlplattor, utrustning för handarbete eller grejer för pyssel och hantverk, stafflin, penslar, paletter, faktaböcker om konst, film, dans eller annat som inspirerar till skapande och hantverk.

Kom ihåg att det här bara är exempel. Vi tar emot det mesta (med vissa undantag, se nästa fråga).

På grund av elsäkerhetslagen kan vi inte ta emot prylar som kräver elektricitet. Vi kan inte heller ta emot större och otympliga prylar eller instrument, exempelvis pianon.

Nej, tyvärr har vi inte möjlighet att hämta prylar.

Senast uppdaterad: