FAQ för studenter

Här hittar du en guide med frågor och svar. Både för dig som är blivande student och för dig som redan påbörjat dina dina studier.

En av de största fördelarna med Skellefteå är att människor hinner mer utan att behöva skruva upp tempot. Mångsidigheten och de korta avstånden får helt enkelt tillvaron att lättare gå ihop. Från Campus har du till exempel gång- och cykelavstånd till det mesta. Utbildningarna på Campus Skellefteå håller hög kvalitet och många stannar gärna kvar i Skellefteå efter avslutade studier, det om något tycker vi är ett bra betyg. Skellefteå är dessutom en av Sveriges bästa städer för studenter och grönlistad som studieort enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Det finns många olika typer av utbildningar på Campus Skellefteå. Fristående kurser, hela program, onlinekurser, möjlighet till distansstudier eller studier på plats. Välj din utbildning utifrån vad näringslivet efterfrågar eller det du redan brinner för. Utbildningarna brukar vi dela in i kategorierna:

Det finns självklart möjligheter för dig som läser:

Det händer mycket i Skellefteå och norra Sverige just nu. Här finns ett starkt, expansivt, kreativt och branschledande näringsliv. Det betyder att arbetsmarknaden också växer väldigt mycket och det behövs ny kompetens för att klara av tillväxten. Det i sin tur gör att du har stora chanser att få jobb efter avslutad utbildning. Välkommen hit!

Se till att du har de ansökningshandlingar som behövs och att du uppfyller behörighetskraven för kursen eller programmet du vill söka. Vilka dessa är hittar du oftast i beskrivningen av programmet eller kursen. Är du osäker på om du uppfyller kraven kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare för rådgivning.

Till universitet och högskola ansöker du på antingen via webb eller genom att skicka ett brev.
antagning.se Länk till annan webbplats.

Yrkeshögskola söker du via utbildningssamordnaren (skolan). Vuxenutbildning ansöker du via
Skellefteå kommuns webb

I de allra flesta fall får du ett mejl med antagningsbesked. Har du blivit antagen eller reservplacerad finns instruktioner för hur du tackar ja eller nej till platsen. Håll reda på sista svarsdag.

På Campus finns restaurang, café, studentpub, idrottshall och mycket mer. Studentföreningarna anordnar egna aktiviteter, men du kan också ta dig över älven för att komma till stadskärnan med restauranger, uteställen, shopping och ett kulturhus med ett brett kulturutbud av olika slag. Det är även nära till naturen. Spring, cykla eller promenera längs älvspromenaden, hyr en kajak och paddla längs älven. Vintertid kan du åka längdskidor och slalomskidor på Vitberget. Oavsett vad är vi rätt säkra på att du hittar något som passar dig.

Studentlivet på Campus är levande, studenterna och föreningarna anordnar egna aktiviteter med allt från spelkvällar till häng på studentpuben. Här finns studenter både från övriga Sverige och från andra länder, en bra förutsättning för att lära känna nya människor. En undersökning som gjordes 2021 visade dessutom att studentlivet på Campus är väldigt uppskattat, oavsett om du nyss tagit studenten och vill uppleva nolleperiod eller om du har familj och barn och vill knyta nya kontakter på andra sätt.

Studentservice innehåller en hel del som kan förenkla för dina studenter under studietiden. Det finns fantastiska studiemiljöer där alla är välkomna att hitta sin plats för enskild studiero eller för att tillsammans jobba i grupp eller bara hänga. Till detta erbjuds en hel del stöd för att underlätta i studierna.  


Att plugga på distans kan se ut på lite olika sätt. Den kan innehålla en eller flera träffar på Campus Skellefteå, eller på respektive universitet medan andra är distans utan träffar. I det senare fallet sker allt över internet. Om du studerar på någon av dom närliggande universiteten eller helt på distans så har du möjlighet att ta del av viss service från Campus Skellefteå.

VFU är den verksamhetsförlagda delen av en utbildning och Under VFU ges studenter möjlighet att träna och utveckla sina färdigheter inom sitt område. Men också information om annat som kan göra din studietid enklare och mer givande. Du är välkommen till Campus Skellefteå och här finns en rad fördelar som du kan läsa mer om här.

Tro det eller ej men plötsligt är det dags för att göra ditt Exjobb. Vilket upplägg som är aktuellt för ett examensarbete varierar beroende på vilket program du läser.

  • 15 mars Webbanmälan öppnar för ansökan till universitet och högskola generellt.
  • 15 april Sista anmälningsdag
  • 2 maj Sista dag att betala anmälnings­avgift eller styrka avgifts­befrielse
  • 21 juni Sista kompletteringsdag
  • 11 juli Antagningsbesked med svarskrav
  • 19 juli Sista svarsdag
  • 25 juli Sista antagningsbesked

Läs gärna mer på Antagning.se Länk till annan webbplats.

  • Alla som studerar en högre utbildning på Campus Skellefteå erbjuds bostad via Skebos bostadsgaranti. Det betyder att du som blivit antagen vid Luleå tekniska universitet, Umeå universitet eller annan eftergymnasial utbildning på Campus Skellefteå som är minst 18 veckor lång, är garanterad en bostad via Skebo. Du behöver bara folkbokföra dig i Skellefteå.
  • Skebo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skellefteå har en unik bostadsgaranti och har fått grönt ljus år efter år av oberoende granskning. Just nu erbjuds bostäder främst på Campusområdet med 1 min promenad till lektionssalar, bibliotek, restaurang & kafé, träningshall, Studenthus och Studentpub. För att på ytterligare fem minuter ta en promenad över den vackra älven och nå centrumkärnan med dess utbud. Hyran är låg, hyresuppehåll under sommaren, Wifi och bra allmänna utrymmen. Just nu har hela Skellefteå en utmaning med en stor samhällsomvandling och många som flyttar in - precis vad vi vill! Men det blir med det en extra utmaning med bostäder men ambitionen är fortsatt hög och vi kan inte se annat än att vi löser utmaningen även i år även om våra nya studentbostäder dröjer lite till.

Om du bor i Skellefteå och är student men studerar på annan ort så finns möjlighet till att söka pendlingsbidrag.

Du behöver en hemförsäkring oavsett om du hyr lägenhet i första eller andra hand, är inneboende, bor i studentbostad eller eget hus. Hemförsäkringen gäller i regel vid brand, inbrott, överfall, rättskydd och resor.

Du behöver bara folkbokföra dig i Skellefteå. Om du inte redan gjort detta så behöver du göra en:

Vi förstår att nätverk är avgörande för dina studier och för din fritid. Här kan du koppla upp dig utan problem.

Här vi samlar erbjudanden till dig som är student i Skellefteå.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 mars 2024