Jag får vara uppfinningsrik och anpassa olika metoder till någons hemmiljö, där vi är gäster

Sandra Eklund arbetar som leg fysioterapeut på rehabenheten inom Vård och omsorg.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få göra skillnad och finnas till för patienterna i deras vardag. Jag träffar patienter över 18 år, som av någon anledning har behov av rehabilitering i hemmet. Detta gör att jag får möjligheten att arbeta väldigt vardagsnära och lösa problem och träna upp funktioner som ofta har stor inverkan på självständighet och livet i stort. Jag känner varje dag att jag utvecklas och lär mig saker vid möten av många olika patienter med varierande diagnoser och det ser jag som en stor fördel.

Jag har även stora möjligheter att själv planera mina dagar och lägga upp dem på det sätt som passar mig och verksamheten.

När känner du att du gör skillnad på jobbet?

Varje dag! De patienter jag möter i mitt jobb är ofta de mest sjuka/multisjuka. Varje litet framsteg och lösning på ett problem blir ofta väldigt påtagligt för individen och många är därför väldigt tacksamma. Det bidrar till att jag verkligen känner att jag gör skillnad.

Är det något med ditt jobb som är svårt eller utmanande? Vad i så fall?

Största utmaningen är nog att få ihop teori och praktik. Vi har många undersöknings- och behandlingsmetoder som ofta utförs i undersökningsrum på brits. I min vardag får jag vara uppfinningsrik och försöka anpassa dessa metoder till någons hemmiljö, där vi är gäster, och behöver ändå kunna få ut ett relevant resultat av metoderna. Detta är inte alltid är så lätt, men det är också det som gör att mitt jobb är utvecklande och inspirerande!

Vad önskar du att fler kände till om ditt yrke eller arbetsplats?

Vi är en kommunal primärvård tillsammans med övriga i teamet, med allt vad det innebär. Detta gör att vi har möjligheten att träffa många olika patientgrupper och se många olika diagnoser och hur de påverkar individers vardag. Vi gör allt ifrån lite mer akuta bedömningar/behandlingar till de som sträcker sig över lång tid.

Vi arbetar ofta i olika team. Även om vi ibland är själv fysioterapeut på vår fysiska arbetsplats så har vi alltid ett team runt oss och arbetar mycket tillsammans med arbetsterapeuterna. Vi har även avstämningar flera gånger i veckan tillsammans med övriga fysioterapeutkollegor inom området för att kunna bolla yrkesspecifika frågor. Att stötta varandra är viktigt, och skulle jag vilja bolla något med en kollega mellan dessa avstämningar är de inte mer än ett telefonsamtal bort.

Fler porträtt

Fler porträtt

Saga Lundgren
Personlig assistent

Allt handlar om att ha hjärtat med sig och att vara positiv.

Elisabeth Dahlberg
Distriktsköterska

Det är ett väldigt flexibelt jobb med stor möjlighet att själv styra mycket över sitt arbete.

Karl Essner
Leg arbetsterapeut

Att få människors vardag att fungera på ett bättre och mer tillfredställande sätt.

Ola Enros
Undersköterska

Jag uppskattar alla värdefulla samtal som jag tror är lika givande för de äldre som för mig.

Senast uppdaterad: