Föreningsnytt november 2022

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Kulturnämndens och fritidsnämndens ordförande har ordet

Föreningar är viktiga för Skellefteå

Föreningslivet är en fantastisk möjlighet för så väldigt mycket. Det finns nästan en förening för alla i Skellefteå kommun. Om det så är släktforskning eller scouting, fotboll eller bågskytte. Ja listan över alla våra föreningar är väldigt lång. Med föreningar som passar dig med höga ambitioner att nå proffsnivå och föreningar där alla kan vara med på sin nivå.

Att engagera sig i en förening ger ett socialt sammanhang. Den demokratiska modellen att om du är med så är din röst lika mycket värd som någon annans på årsmötet där ni beslutar om styrelse och andra viktiga beslut. Det är något fint och något att värdera. En skolning i samhälle och demokrati.

Men det finns utmaningar i föreningslivet. För flera föreningar är det svårt att hitta personer som vill engagera sig ideellt. Det kan vara svårt att få tag på personer till styrelsen, eller att hitta personer som kan ställa upp som ledare för olika aktiviteter. Detta är ett komplext problem och på komplexa problem finns inga enkla svar.

Politiskt vill vi fortsätta att göra vårt bästa för att stötta er engagerade för föreningslivet. Vi vill också hjälpa nya att engagera sig och starta nya föreningar. Vi har inte alla svar eller lösningar och vi vill gärna höra era tankar och förslag på vad vi kan bidra med.

En sak som vi tror att flera föreningar redan nu har stött på är nya skelleftebor som flyttat hit. Personer som flyttat hit från andra delar av Sverige, eller världen, och som vill aktivera sig på fritiden. Att ta emot dem på så bra sätt som möjligt där de verkligen får komma in i gemenskapen tror vi kan vara en pusselbit för att få ihop det i framtiden. Med nya ledare och ideella som kan vara med och dela på ansvaret. Bra för både integration som tillvaratagande av nya kompetenser.

Har ni lyckats på ett bra sätt att ta emot någon i er förening som kommit från ett annat ställe? Vad gjorde ni för att det skulle bli bra? Finns det något ni kunde gjort bättre? Eller någon annan lärdom?

Detta samtal om hur vi lyckas få ihop de gamla skellefteborna med de nya vill vi ska höras!


Bidrag att söka

Bidrag att söka för hela året 2022

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat bidrag som föreningar kan söka till. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.

Bidrag på gång

15 november - Medfinansiering Boverket för samlingslokaler. Det gäller senast datum när föreningen ska ha skickat in en kopia på ansökan till kultur- och fritidskontoret som föreningen gjort till Boverket. Den kopian skickas till kultur- och fritidskontoret.
Epost: fritidskontoret.foreningsarende@skelleftea.se

Söks året runt - Investeringsbidrag för friluftsliv - fritidsnämnden
Behöver ni ett vindskydd, utedass, bänkar, bord grillplatser till er samlingsplats i byn eller nere vid sjön eller ån? Tveka inte att höra av er till oss på kultur och fritid eller ansök direkt i Interbook GO. Upp till 100 % i bidrag!

Fler löpande bidrag som du kan söka hela året hittar du under länken högre upp - under Bidrag att söka för hela året 2022.

Läs mer om bidragen i fritidsnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats.

Läs mer om bidragen i kulturnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats.

Ansökningar hittar du i de flesta fall i Interbook GO Länk till annan webbplats.


Aktuellt

Sök John Enbergs stipendier för eldsjäl, idrottsledare - senast 2 december 2022

Har ni någon idrottsledare/eldsjäl i klubben/föreningen som gör en stor insats för att främja fysisk aktivitet. Då är det dags att söka John Enbergs stipendier! 30 000 kronor till eldsjäl/ledare som ideellt och inspirerande gjort betydande insatser för att främja idrott och fysisk aktivitet inom Skellefteå kommun och Bastuträsk samhälle. 20 000 kronor till ungdomsledare född 1988 och senare som jobbar ideellt och uppmuntrar till fysisk aktivitet inom samma lokala område. För att komma i fråga för stipendiet måste en ny ansökan lämnas in. Lycka till!

Här lämnar du förslag om John Enbergs stipendier tillsammans med motivering

Bygdemedel

Ansökningsomgång Vinter 2023 är öppen att söka. Länsstyrelsen kommer att ha en digital genomgång av e-tjänsten kvällstid den 8 december 2022. Vi hade en genomgång i våras för de kommuner som var aktuella då. Det blev ett bra utfall på den, så därför kör Länsstyrelsen det här igen.

Läs mer om ansökan av bygdemedel - vinter 2023 | Länsstyrelsen Länk till annan webbplats.

Läs mer om bygdemedel inom Skellefteälvens avrinningsområde Länk till annan webbplats.

Konstsnöspåret vid pistolskyttebanan norr Vitberget är redo för skidåkning!

Nu har skidsäsongen startat på konstsnöspåret vid pistolskyttebanan. Det ligger på norra sidan av Vitberget i Skellefteå. Det 1,7 kilometer långa spåret görs av sparad snö från föregående år vilket innebär att spåret ofta är i gång tidigt på säsongen.

Läs mer om längdskidåkning Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Kampanj som lanserar Skellefteå som en skidkommun

Visit Skellefteå har lanserat en kampanj där de marknadsför en guide om längdskidåkning i Skellefteå kommun. Denna kampanj kommer att vara nationell och lyfta Skellefteå som längdskidåkningsdestination för både nybörjare och avancerade åkare.Dessutom har Visit skickat ut och lanserat Skellefteå kommun som skiddestination till 430 längdskidklubbar runt om i landet med förhoppning om att nå så många skidintresserade som möjligt.

Läs mer om guiden från Visit Skellefteå längdskidor och skidspår i Skellefteå Länk till annan webbplats.

Har er förening utrustning som inte används?

Skänk den till Fritidsbanken eller Kulturbanken så lånar vi ut det gratis så att fler kan få en meningsfull fritid, och kanske kan testa just er fritidsaktivitet.

Läs mer om verksamheten och inlämningsplatser - besök Fritidsbanken Länk till annan webbplats.

Läs mer om verksamheten och inlämningsplatser - besök Kulturbanken Länk till annan webbplats.

Ta chansen att vinna 10 000 kronor

Är ni en förening som ser till individ och föreningskultur, och inte bara idrottsliga eller fysiska prestationer hos barn och unga? Har ni använt ordlekar, högläsning, läshörna, läsbingo eller andra läsfrämjande aktiviteter? Ansök om Läsliganpriset med chans att vinna 10 000 kronor! Alla som har gjort eller vill göra en insats för att idrottande barn och unga ska läsa mer kan vinna. Stor eller liten insats spelar ingen roll.

Välkommen med er ansökan senast 31 december 2022. Två vinnare kommer att utses. Lycka till!

Klicka här för att läsa mer och skicka in ansökan Länk till annan webbplats.

Årshjul/kalender för föreningen

Med hjälp av ett årshjul kan du som förening få bättre översikt över kommande händelser. Det hjälper föreningen/styrelsen att strukturera arbetet och inte missa viktiga uppgifter. I årshjulet ska alla viktiga händelser som årsmöte, bidragsansökningar, anmälningstider, styrelsemöten och andra saker läggas in. Man kan/bör även sätta ansvarig för de olika händelserna. Varje förening är unik så ni måste skapa detta årshjul själv som förening. När den väl är gjord så är det lätt att uppdatera nästa år.

Fördelar med ett årshjul
Alla viktiga händelser under året finns nedskrivna. Styrelsen (och övriga medlemmar) har koll på vad som händer under året. Är uppgifterna nedskrivna blir de inte lika personbundna. Underlättar överlämning till ny styrelse/ledamöter. Det är lätt att skapa sig en helhetsbild över året.

De kommunala föreningsbidragen hittar du här Länk till annan webbplats.

Tipsa om ert evenemang!

Har ni som förening något evenemang som ni önskar att nå ut med lite bredare än via era egna kanaler? Skicka in ett tips till Visit Skellefteå och deras evenemangskalender. Evenemanget kommer även att visas på www.skelleftea.se/invanare.

Fyll i formuläret som du hittar via länken nedan och skicka sedan in tipset.

Skicka in ditt tips Länk till annan webbplats.


Hej förening!

Skellefteå Kammarkör

Snart nalkas julkonsert för Skellefteå Kammarkör

Nog låter det anrikt med titeln ”Skellefteå Kammarkör”, en kör som dessutom funnits över 50 år. ”Det finns en hög ambitionsnivå, men fokus ligger på sångglädje”, säger ordförande Maria Boström. Just nu hoppas de på att fler män ska få upp ögonen för kören. ”Vi behöver fler basar”.

Läs hela reportaget här Länk till annan webbplats.

Föreningsnytt – vill fler personer få föreningsnytt i föreningen?

Vi skickar föreningsnytt till föreningens epost. Den som tar emot föreningsnytt ska skicka det vidare till fler personer i föreningen. Personer kan själva också prenumerera på föreningsnytt.

Klicka här för att anmäla dig till föreningsnytt Länk till annan webbplats.

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar.

Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: