Earth hour 2024

Lördagen den 23 mars, klockan 20:30–21:30 är det dags att släcka våra lampor för att ta ställning för klimatet och visa att det behövs beslut för att bromsa klimatkrisen och bevara vår biologiska mångfald - för en hållbar framtid. #earthhourskellefteå

Samtidigt är Earth Hour också en påminnelse till oss själva om vår fantastiska planet. Fånga tillfället att utmana dig själv genom att fatta beslut om nya vanor i skenet av stearinljusen. Visst är du med?

Nedsläckning i Skellefteå

Skellefteå kommun visar sitt ställningstagande genom att under Earth Hour släcka ned följande belysta platser och byggnader:

 • Delar av gatubelysningen i hela kommunen
 • Stadshuset
 • Kontorshuset Svalan
 • SARA Kulturhus
 • Vitbergsbacken
 • Norvalla Idrottsplats

Det finns många saker som du kan göra, utöver att släcka dina lampor för att visa ditt klimatengagemang. Glöm inte att instagramma vad du gör och tagga med #earthhourskelleftea.

Här kommer några tips:

 • Uppmana dina kollegor, vänner och bekanta att släcka!
 • Vilka hållbara vanor vill du anta/bibehålla för minskad klimatpåverkan. Gör en lista och följa upp under året hur det går. Berätta gärna för andra för att inspirera.
 • Ordna en mörkermiddag
 • Bjud in till spelkväll i skenet av stearinljus
 • Fixa en spellista med låtar som innehåller ”black”, ”dark”, ”svart” och ”mörk”osv
 • Eller en spellista med mer positivt budskap som t ex "grön", "green", "happy", "future", "light" osv

Läs mer om Earth Hour och vad du kan göra på WWFs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här nedan listar vi delar av det arbete som Skellefteå kommun gör för en hållbar framtid.

Bilen - Hållbart resande

Cykla. I Skellefteå kommun finns ca 23,5 mil gång- och cykelbanor och kommunen ansvarar för ca 17,4 mil. Vi arbetar aktivt med att göra det både säkrare och enklare att cykla. Det gör vi för att Skellefteå ska kunna växa hållbart, med bättre luft, bättre hälsa och mindre klimatpåverkan. Tack för att du cyklar!

Läs mer om kommunens arbete med hållbart resande. Öppnas i nytt fönster.

Biffen - Klimatsmart mat

Måltidsenheten. I våra kommunala restauranger arbetar vi med livsmedel i säsong och lokalproducerat för att minska vår klimatpåverkan. Ett exempel är att vi, till vissa maträtter, ersätter ris, som transporterats över halva världen, med till exempel matvete, som odlas i Sverige.

Läs mer på Måltidsavdelningens webbplats Öppnas i nytt fönster.

Bostaden - Hållbara bostäder

Riktlinjer för hållbart byggande. Att bygga hållbara städer och samhällen med rättvisa och trivsamma levnadsmiljöer är en global utmaning. I Skellefteå tar vi som kommun vår del av ansvaret. Hållbarhet ska vara en en naturlig del av allt som byggs i kommunen och det följer vi upp med våra antagna riktlinjer.

Läs mer om kommunens RIktlinjer för hållbart byggande Öppnas i nytt fönster.

Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst till privatpersoner, föreningar, organisationer och små- och medelstora företag. Vi ger dig råd och tips på hur du kan minska din energianvändning, öka andelen förnybar energi och minska din klimatpåverkan.

Läs mer på Energi- och klimatrådgivningens webbplats Öppnas i nytt fönster.

Börsen - Hållbar upphandling

Hållbar upphandling innebär att kommunen främjar social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet som tillgodoser våra behov av varor, tjänster och entreprenader på ett sätt som säkerställer den goda affären sett till hela livscykeln. Även cirkulär ekonomi beaktas utifrån att det går att, återanvändas, återvinnas och/eller energiutvinnas. Hänsyn till hållbar upphandling tas i varje upphandling där det är möjligt och relevant för varan, tjänsten eller entreprenaden och framgår av upphandlingsdokumenten i respektive upphandling.

Läs om att lämna anbud, bli leverantör

Butiken - Hållbar konsumtion

Konsumentvägledningen är en kostnadsfri och oberoende tjänst till invånare i kommunen. Många konsumenter kontaktar konsumentvägledningen när det blivit problem med något de köpt och att reklamera dåliga produkter och tjänster är bra ur hållbarhetssynpunkt. När konsumenter använder rättigheten att klaga när det är fel på något får företagen en chans att rätta till felet och det kan i förlängningen leda till produkter som håller bättre.

Budget- och skuldrådgivningen är en kostnadsfri och oberoende tjänst till invånare i kommunen. De arbetar med social och ekonomisk hållbarhet. En viktig del i arbetet är att inspirera och motivera invånare att dra ner på onödiga eller ohållbara köp och överkonsumtion av prylar.

Läs mer på Konsument Skellefteås webbplats.


Senast uppdaterad: