Norrbotniabanan

Norrbotniabanan är en viktig satsning för Skellefteå kommun och regionen i stort. Tillsammans med nya resecentrum i kommunen kommer järnvägen att innebära helt nya möjligheter för resor och transporter.

Skellefteå södra

Södra kommungränsen – centrala Skellefteå
Den 11 februari 2025 gav regeringen byggstartsbeslut för Norrbotniabanan, för sträckan mellan Dåva och Skellefteå. Trafikverket kan därmed påbörja byggarbetet.

Sträckan omfattar fyra järnvägsplaner (JP05-JP08) där den sista sträcker sig från centrala Skellefteå till Degerbyn.
Läs mer på Trafikverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Skellefteå norra

Centrala Skellefteå – Norra kommungränsen
Planering pågår för Norrbotniabanans norra sträckning, från Degerbyn i centrala Skellefteå till norra kommungränsen. I februari 2025 höll Trafikverket tidigt samråd kring alternativa linjeval.
Läs mer på Trafikverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Norrbotniabanans dragning

På Trafikverkets webbplats kan du se en karta som visar den beslutade dragningen mellan Umeå och Skellefteå, samt korridoren mellan Skellefteå och Luleå.
Länk till kartan på Trafikverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Trafikverkets samrådsmöte för Norrbotniabanan norrut från Skellefteå

    Just nu pågår Trafikverkets samråd för järnvägsplan 09 som gäller Norrbotniabanans sträckning från Degerbyn i centrala Skellefteå till norra kommungränsen. Onsdag den 19 februari och torsdag 20 februari hålls samrådsmöten i Byske respektive på Medlefors.
  • Skellefteå kommun välkomnar regeringens besked om byggstart för Norrbotniabanan

    Regeringen meddelade på en presskonferens idag att startbesked för Norrbotniabanans sträckning från Umeå och Skellefteå äntligen är på plats. Beskedet välkomnas av Skellefteå kommun som lyft frågan som en av de viktigaste pusselbitarna för norra Sveriges möjligheter att fortsatt vara en stark region för tillväxt och utveckling.

Norrbotniabanan omfattar en 27 mil lång kustnära järnväg mellan Umeå och Luleå. Banan ska förstärka godstrafiken på järnväg i landet samt möjliggöra persontrafik mellan norrlandskustens städer. Norrbotniabanan är viktig, inte minst för att nå målet om ett fossilfritt Sverige 2045. Det är Trafikverket som ansvarar för att planera och bygga Norrbotniabanan.

Några av projektets milstolpar.

Några milstolpar i projektet

ÅRTAL

HÄNDELSE

2025

Den 11 februari 2025 meddelar regeringen att de ger byggstartsbeslut för Norrbotniabanan, sträckan Dåva-Skellefteå.

2025

I februari bjuder Trafikverket in till samråd för sträckan från Degerbyn i centrala Skellefteå till norra kommungränsen.

2024

Järnvägsplan JP08 för sträckan mellan Skellefteå C-Degerbyn fastställs.

2023

Järnvägsplanerna för Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå vann laga kraft 7 dec 2023.

2022

Trafikverket fastställde järnvägsplanerna för Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå. Järnvägsplanerna (JP05, JP06 och JP07) berör Skellefteå kommun

2021

Järnvägsplanerna (JP05, JP06 och JP07) som berör Skellefteå kommun skickades in för fastställelse.

2021

Under sommaren meddelade regeringen att Trafikverket får i uppdrag att påbörja planeringen för sträckan Skellefteå-Luleå.

2015

Trafikverkets planering mellan Umeå och Skellefteå påbörjades 2015 och arbetet med järnvägsplanerna förväntas vara klart 2021/2022.

2011

Trafikverkets järnvägsutredning för Norrbotniabanan blir klar.

Det är Trafikverket som ansvarar för planering och byggande av Norrbotniabanan. Planeringsarbetet sker i samarbete med Skellefteå kommun samt andra berörda kommuner och myndigheter.

Regionerna i de nordligaste länen planerar och finansierar den framtida regionala tågtrafiken på Norrbotniabanan. Därutöver kommer godståg och sannolikt även fjärrtåg att trafikera banan.

På Trafikverkets webbplats hittar du aktuella handlingar kring järnvägsplanerna samt en karta som visar Norrbotniabanans dragning (linjen mellan Umeå och Skellefteå, och korridoren mellan Skellefteå och Luleå.)

Relaterat

Frågor och svar

Frågor och svar

Det är Trafikverket som ansvarar för planering och markfrågor samt bygget av Norrbotniabanan. Planeringsarbetet sker i samarbete med Skellefteå kommun.

För att få bygga en järnväg måste det finnas en fastställd och laga kraftvunnen järnvägsplan. Planen beskriver vad som ska göras, var järnvägen ska byggas och hur stora ytor som krävs.

Trafikverket bjuder in alla fastighetsägare som ligger inom korridoren via brev till deras samråd. Inbjudan annonseras även i lokaltidningen för övriga intressenter. Alla som vill är välkomna att lämna synpunkter till Trafikverket.

På grund av höjdförhållanden är det svårt att få till funktionella brolösningar då broarna behöver passera med ett säkerhetsavstånd på minst sju meter ovanför spåren. Trafikverket har bedömt tillsammans med kommunen att passager under spår är mer ekonomiskt fördelaktiga och ger en bättre funktion för både gång,- cykel och biltrafik.

Trafikverket arbetar med att ta fram en plan för hur trafiken ska hanteras under byggtiden.

Om du är intresserad av att köpa ett hus vid järnvägen bör du vara uppmärksam på senaste information om Norrbotniabanan, linjesträckning, buller och vibrationer samt övriga trafiklösningar till följd av järnvägen. Kontakta Trafikverket för aktuell information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trafikverket ansvarar för att planera och bygga Norrbotniabanan och bevakar de bygglov som söks inom korridoren. Men alla bygglovsärenden prövas individuellt, så rådgör med kommunens bygglovshandläggare om just ditt ärende.

Trafikverket ansvarar för eventuella inlösen av fastigheter och övriga ersättningsfrågor, då det är Trafikverket som planerar och bygger Norrbotniabanan. Kontakta Trafikverket i första hand för aktuell information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I andra hand kan berörda fastighetsägare kontakta Skellefteå kommun. Vi är gärna behjälpliga i de fall fastighetsägare önskar mer information om kommunens bostadsbyggnadsprojekt, utvecklingsplaner och tomtutbud.

Trafikverket har ansvaret för byggandet av Norrbotniabanan och de gör även buller- och vibrations-mätningar. Det finns riktvärden som de ska förhålla sig till, och åtgärdsplaner om riktvärdena överskrids.

På Trafikverkets webbplats hittar du aktuell information om vad som händer i projektet. Du kan även hitta information här på kommunens sida samt hos Norrbotniabanegruppen.

trafikverket.se/norrbotniabanan Länk till annan webbplats.

Norrbotniabanegruppen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: