Mat i skolan
I den kommunala grund- och gymnasieskolan får ditt barn mat lagad från grunden på fina råvaror. Vi är stolta över vår mat, som inte bara är väldigt god utan också består av hög andel närproducerade råvaror och är snäll mot klimatet.
I kommunens skolor serveras varje dag minst två rätter där den ena alltid är vegetarisk. Den vegetariska rätten är inte en version av kötträtten utan är en egen rätt, lagad med kärlek.
Maten serveras som buffé och det är fritt fram för eleverna att blanda både huvudrätter och tillbehör.
Varför buffé? Pasta med fiskpinnar - därför!
I de flesta skolrestauranger serveras maten från höstterminen 2025 som buffé. Här finns minst två rätter och alltid minst en vegetarisk tillsammans med flera olika typer av tillbehör och grönsaker. Det blir enklare att fylla sin tallrik med näring och njutning om man får välja sådant man tycker om.
Det kanske blir några oväntade kombinationer men det är i slutändan energin, som behövs för att orka hela skoldagen, som räknas. Som vuxen: uppmuntra hellre till att smaka än till att komponera "rätt"!
Köket guidar och rekommenderar
Du som äter i skolrestaurang, missa inte våra guidande pins på buffébordet! Här tipsar köket om nyheter, goda kombinationer eller kanske om något är lite mer spicy än vanligt.
På buffén finns märkningskort som berättar vad maten innehåller. Här kan du se om det är något du är allergisk mot. Den informationen finns också i närheten av entrén till restaurangen och i våra menyer online.
Snart dyker det upp guidande pins i våra olika bufféer! Här tipsar köket om nyheter, goda kombinationer eller kanske om något är lite mer spicy än vanligt.
Anmäl Specialkost
Specialkost kan du få om du av medicinska skäl inte kan äta det som annars serveras. Ny anmälan måste göras inför varje nytt läsår och om eleven byter skola under pågående läsår.
Vem kan behöva en anpassad måltid?
Barn som inte följer förväntad tillväxtkurva och/eller har tappat i vikt på grund av medicinering eller diagnoser kan erbjudas anpassad kost efter dialog med skolsköterska.
Den anpassade måltiden inkluderar både anpassning av miljön och maten på tallriken.
Är du vegan?
Efterfrågan på vegankost ökar i alla målgrupper och vi erbjuder det till de som önskar. Det är viktigt att matgästerna är medvetna om att vegankost inte är näringsriktig och att den kräver tillskott vid dagens övriga måltider. Det ansvarar närstående, vårdnadshavare eller kärnverksamhet för.
Vegankost anmäls som en specialkost. Ny anmälan måste göras inför varje nytt läsår och om eleven byter skola under pågående läsår.
Frukost och mellanmål på fritids
Varje kök planerar själva för frukost- och mellanmålsmatsedel. Grunden är olika sorters gröt- eller filfrukost. Till gröten serveras sylt eller mos och när det är fil så serveras bär eller frukt och på sidan hårdbröd, pålägg och skivade grönsaker.
Ibland serveras också mjukt bröd som köket bakat eller så dukas det upp till hotellfrukost. Då serveras frukosten som buffé, kanske med varm choklad eller juice som tillbehör.
Till mellanmålet får kockarna låta all sin matkreativiteten flöda då mellanmålet är ett perfekt tillfälle att ta tillvara på mat som blivit över från övriga måltider. Det kan bli ingredienser i ett brödbak, en dipp, en matig muffins eller ett spett och kan passa in under alla våra olika kategorier av mellanmål: bas, förstärkt eller sötare mellanmål.
Basen är bröd, hårt eller mjukt, med pålägg, frukt och mjölk. Ibland serveras smoothies, fil eller yoghurt med flingor eller bär.
Förstärkt mellanmål serveras när det t ex varit soppa till lunch. Då kan mellanmålet vara t ex korv med bröd, varma smörgåsar, pizzabullar eller liknande.
Några tillfällen varje termin kan också ett sötare mellanmål serveras.
Kostpolicy
Skellefteå kommun serverar måltider i förskolor, skolor, gymnasier, lasarett och vård- och omsorg. Syftet med kostpolicyn är att visa kommunens övergripande viljeinriktning vad gäller kvalitet och näringsriktighet på måltiderna samt måltidsmiljöerna för alla målgrupperna.
En måltid är mer än bara maten på tallriken. Därför har livsmedelsverket tagit fram Måltidsmodellen, en modell som kan användas för att skapa måltider av hög kvalitet utifrån ett helhetsperspektiv. Skellefteå kommuns kostpolicy utgår från denna modell.
Skellefteå kommun tycker att det är viktigt med mat som är lagad från grunden. Maten tillagas därför så nära gästen som möjligt och så långt som möjligt med närproducerade och svenska råvaror och detta gör att användning/servering av hel- och halvfabrikat minimeras.
Läs mer om den goda måltiden hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
I Skellefteå kommun tycker vi att det är viktigt med maten och måltiderna. Måltiderna ska därför ses som en viktig och naturlig del av verksamheten samt som en resurs i det pedagogiska arbetet och i omvårdnaden.
Matgästerna ges möjlighet att framföra sina åsikter och önskemål angående maten och måltidsmiljön via matråd, sociala medier och liknande.
Läs mer om den integrerade måltiden hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
I Skellefteå kommun bidrar de måltider som serveras till att skapa kunskap om hälsosamma matvanor bland kommunens invånare.
Näringsriktiga måltider ser olika ut för olika målgrupper. Måltidsavdelningen utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer för näring och variation. Utbudet regleras i respektive överenskommelser med Region Västerbotten, förvaltningarna utbildning och arbetsmarknad samt socialkontoret.
Läs mer om den näringsriktiga måltiden på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
I Skellefteå kommun tycker vi att det ska kännas välkomnande att komma in på våra restauranger. Måltider serveras i trivsamma miljöer där alla bemöts respektfullt och vi samverkar för gemensam trivsel.
Vi vill att det ska finnas tillräckligt med tid för måltiderna och våra matgäster får ta för sig själva av det som erbjuds.
För alla matgäster och anhöriga finns menyer lättillgängliga via exempelvis kommunens hemsida och sociala medier men även på plats i våra restauranger.
Läs mer om den trivsamma måltiden hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
I Skellefteå kommun har personal som hanterar livsmedel och serverar måltider rätt kunskaper om livsmedelshygien.
Specialkost tillhandahålls till de matgäster som av medicinska orsaker inte kan äta den ordinarie maten.
Kärnverksamheterna ansvarar för att matgästerna får rätt mat genom en beställning till måltidsavdelningen. Inom Region Västerbotten, förvaltningarna utbildning och arbetsmarknad samt socialkontoret finns därför rutiner som säkerställer att matgäster med allergi och överkänslighet får rätt mat.
En god kommunikation och ett nära samarbete mellan personal som tillagar maten och personal i kärnverksamheten utgör en viktig del av säkerheten kring måltiderna.
Här kan du läsa mer om specialkost och göra en anmälan till din skola
Läs mer om den säkra måltiden hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
I Skellefteå kommun väljer vi livsmedel med så liten miljöpåverkan som möjligt vilket innebär närproducerade och svenska livsmedel i första hand. Vi följer upphandlingsmyndighetens kriterier för djurskydd, miljö och etiska frågor när vi köper in livsmedel.
Skellefteå kommuns verksamheter arbetar på ett sätt som bidrar till att matsvinnet blir så litet som möjligt. Våra matgäster stora som små, gamla som unga är också en del av vårt hållbarhetsarbete.
Vi källsorterar avfall så långt det är möjligt och matavfall blir biogas.
Läs mer om miljösmarta måltider hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
