Svenska för invandrare, SFI

Utbildning i Svenska för invandrare, SFI, är en kurs för vuxna invandrare med uppehållstillstånd som vill lära sig grunderna i det svenska språket.

Ansöka till SFI (application SFI) (Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

På utbildningen i SFI, svenska för invandrare, får du grunderna i svenska språket. Du får tala, läsa och skriva och övar din svenska så att den fungerar i vardags-, samhälls- och yrkesliv. Du har rätt att kombinera dina studier med jobb eller praktik. Efter avslutad kurs får du betyg.

Du har rätt att läsa SFI om du är:

  • folkbokförd i Skellefteå kommun
  • har ett svenskt personnummer och
  • saknar grundkunskaper i svenska

Studieekonomi

All undervisning är gratis. Du som deltar i SFI har inte rätt till studiemedel från CSN.

Ansökan, antagning och nivåplacering

När du har sökt och blivit antagen får du efter två till tre veckor en kallelse hem för ett inskrivningssamtal. Under inskrivningssamtalet görs en kartläggning av hur mycket du har studerat och hur mycket svenska du redan kan. Med hjälp av den informationen placerar läraren dig i rätt kurs. Det finns många olika sätt att läsa SFI på.

Ansök till SFI , 93.5 kB.

SFI – en utbildning, många olika vägar

SFI har tre studievägar:

  • Studieväg 1 riktar sig till personer med mycket kort skolgång
  • Studieväg 2 tar emot personer som har viss studievana
  • Studieväg 3 riktar sig till elever som är vana att studera

SFI på heltid

Om du är analfabet kan du läsa heltid i UFI, Utbildning För Invandrare. Eleverna i UFI får extra mycket samhällsinformation och lär sig också grunder i hushållsekonomi och basmatematik. I kursen pratar man mycket om det svenska samhället och omvärlden. Att lära sig mer om läsplattor och datorer är också viktigt i UFI.

SFI på distans

Om du har ett arbete eller är föräldraledig kan du läsa SFI på distans.
Distansstudier innebär att du läser svenska när du själv har möjlighet med hjälp av en dator och internetuppkoppling. Distansen erbjuder träffar både dagtid och kvällstid. Kursen kräver viss datavana och tillgång till dator eller liknande som kan ladda ner Microsofts appar.

SY - Språkintegrerad yrkesutbildning

Utbildningarna vänder sig till dig som lägst har uppnått SFI nivå C.

Att läsa yrkeskurser samtidigt som du läser yrkessvenska är en unik möjlighet att kombinera yrkesutbildning och språkträning. Du utvecklar dina yrkeskunskaper och din svenska samtidigt. Du får även kontakter som gör det lättare att få en anställning.

För att uppnå en fullständig yrkes- eller gymnasieexamen behöver utbildningarna vanligtvis kompletteras med ytterligare kurser.

Aktuellt utbud inom SY hittar du på sidan för vår yrkesutbildning www.skelleftea.se/yrkesutbildning Länk till annan webbplats.

Kontakt

För frågor om studier på SFI, kontakta kommunens kundtjänst på 0910- 73 50 00 eller vux@skelleftea.se.


Här hittar du informationsfilmer från Skolverket för nyanlända Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: