Social hållbarhet

I Skellefteå arbetar vi för att skapa förutsättningar för en jämlik hälsa för alla. För att uppnå det krävs samarbete och samverkan mellan många aktörer, till exempel mellan förskolan och hemmet, äldreomsorgen och föreningslivet, gymnasieskolan och näringslivet. Vi behöver bevara och utveckla samarbeten på nationell, regional och lokal nivå.

Folkhälsa

Den svenska folkhälsopolitikens övergripande mål är att skapa förutsättningar i samhället för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Målet innefattar också att de påverkbara skillnaderna i hälsa ska vara borta inom en generation.

I Skellefteå arbetar vi med ett Folkhälsoråd. Folkhälsorådets uppdrag är att följa upp insatser och indikatorer som beskrivs i det folkhälsopolitiska programmet.

Folkhälsorådet beaktar särskilt:

  • Faktorer som skapar ett inkluderande samhälle och som motverkar segregation.
  • Faktorer som skapar psykisk hälsa och som motverkar psykisk ohälsa.

Läs mer om folkhälsa och folkhälsorådet här

Livsmiljö och byggande

I våra riktlinjer kring byggande finns också social hållbarhet med som ett prioriterat område. Den livsmiljö vi tar i anspråk när vi bygger ska lämnas tillbaka. Det innebär att det vi bygger och platsen vi tar i anspråk blir ett tillskott till omgivningen. Att det vi bygger har god arkitektur där form, färg och material bidrar till en vistelsemiljö som är trygg och tillgänglig för alla. Det handlar också om att det vi bygger låter oss forma vår egen vardag.

Läs mer om riktlinjer för byggande i Skellefteå kommun

Agenda 2030

Vi ställer oss bakom FN:s arbete med Agenda 2030 och strävar mot en långsiktig hållbar utveckling. Med Agenda 2030 som hävstång kan vi utveckla hälsan genom sektorsövergripande arbete på flera nivåer.

Hälsa och välmående i siffror

I databasen Kolada Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du kolla hur Skellefteå och andra kommuner står sig i förhållande till de globala målen i Agenda 30. Här har vi lyft fram några siffror från 2022.

4,6 % av kommunens invånare i åldern 0-19 år lever i ekonomiskt utsatta hushåll.

87,2 % av 16-84-åringarna har ett gott psykiskt välbefinnande.

87,1 % av alla elever i årskurs 9 klarar behörighet till yrkesprogram.

Barns delaktighet

Skellefteå kommun arbetar på olika sätt för att förbättra barn och ungas delaktighet och inflytande i skolan, på fritiden och i samhället i stort.

Skellefteå kommun är diplomerad barnrättskommun enligt UNICEF Sveriges modell. Arbetet genomförs med utgångspunkt i barnkonventionen.

Relaterade nyheter

  • Familjens resa för en hållbar livsstil – alla bidrar på sitt sätt

    På Hjortronstigen i Skellefteå bor Angelica Holmqvist tillsammans med sin sambo Lee och deras två döttrar My och Ellie. Tegelhuset uppe på kullen blev en perfekt kompromiss mellan stadsliv och att vara omgiven av lite skog – det passar också bra med deras engagemang för hållbarhet och en grön livsstil. – Att leva hållbart behöver inte vara så komplicerat. Det lilla i vardagen kan göra stor skillnad, säger Angelica.
  • Miljö- och klimatprogram ger en tydlig vägledning

    Skellefteå kommun har lyckats reducera utsläppen i flera olika bygg- och anläggningsprojekt, genom att pröva nya frågeställningar i samband med upphandlingar. Men det är inte bara i byggprojekten som Skellefteå kommuns miljö- och klimatambitioner syns. För att de frågorna ska genomsyra alla verksamheter och det ska finnas en tydlig vägledning finns nu ett miljö- och klimatprogram på plats.
  • Örjansskolan

    Återbruk och hållbarhet är i fokus när Örjansskolan i Skelleftehamn byggs ut och renoveras . Inflyttning i skolan planeras till höstterminen 2026.
Senast uppdaterad: