Centrum mot våld

Panikknapp

På Centrum mot våld (CMV) erbjuder vi stödsamtal och/eller gruppbehandling till våldsutsatta vuxna och barn som upplever, eller har upplevt, våld i en nära relation.

Här finns även stöd och behandlingsformer för dig som utsätter en närstående för våld, är 18 år eller äldre och som frivilligt söker hjälp till förändring.

Du som anhörig kan också vända dig hit, vi kan ge råd och stöd.

Våld är alla handlingar som skrämmer, skadar, smärtar eller kränker och som genom detta försöker att påverka eller styra andra människor. Alla kan utsättas för våld men ingen ska behöva leva med våld.

På sidan "Ett Skellefteå fritt från våld Öppnas i nytt fönster." kan du läsa mer om olika definitioner av våld och hur Skellefteå kommun vill arbeta med ett tryggare Skellefteå.

Läs mer här om;

Kontakt

Kontakta Centrum mot våld (Länk till annan webbplats)

Ring 020-61 60 60 vardagar kl. 8.00-17.00.

Vi som arbetar på CMV har lång erfarenhet inom området. Vi erbjuder krisbearbetande samtal och/eller gruppbehandling och ger dig möjlighet att prata om det våld du har varit med om och vilka konsekvenser det har fört med sig. Kontakten med oss är kostnadsfri, vi har sekretess (tystnadsplikt) och du har möjlighet att vara anonym om du så önskar. Finns behov av tolk så hjälper vi till att ordna med det.

Enda undantaget från sekretessen är om det kommer fram att barn under 18 år far illa. Då är vi, om möjligt i samråd med dig, ansvariga för att kontakta socialtjänsten så att barnet kan få stöd och hjälp för egen del.

Känner du igen dig i någon av dessa frågor?

  • Känner du dig kontrollerad och får inte träffa dina vänner/släktingar?
  • Måste du berätta för din partner om allt du gör?
  • Känner du att det är din partner som bestämmer vad du kan och får göra?
  • Har du blivit knuffad, sparkad eller slagen?
  • Har din partner kränkt eller förlöjligat/nedvärderat dig?
  • Har du tvingats till sex mot din vilja?
  • Har du känt dig rädd för och hotad av din partner?

Eller;

  • Har du tappat kontrollen över dig själv någon gång så att någon i din närhet känt sig rädd eller illa till mods?
  • Upplever din partner eller barn att du kontrollerar dem och begränsar deras frihet på ett sätt som gör det svårt för dem?
  • Har du varit fysiskt eller psykiskt våldsam mot någon som står dig nära?
  • Har du inte använt våld men känner rädsla för att det ska ske?
  • Är du orolig för att barnen ska fara illa utifrån något av ovanstående?

Om svaret är ja på någon av frågorna, ta kontakt med oss! Det finns alternativ till våld.

Är du orolig över att ett barn far illa?

Om du är orolig för att ett barn far illa så kan och bör du anmäla det till socialtjänsten. Socialtjänsten gör då en bedömning av oron som framkommer i anmälan och har som uppgift att sätta barnets bästa i främsta rummet.

Det går bra att ringa och prata med någon på socialtjänsten om du är osäker på om/hur du ska anmäla. Detta kan du göra utan att nämna några namn.

Du som arbetar professionellt med barn har en personlig skyldighet att alltid anmäla din oro.

Läs mer här vid misstanke om att barn far illa Öppnas i nytt fönster..

Ytterligare stöd

Bryt våldsarvet är ett stöd för dig som själv har erfarenheter av våld i din uppväxtfamilj och som oroar dig för hur det ska påverka dig som förälder. Bryt våldsarvet är en gruppverksamhet som du kan läsa mer om på deras webbsida, Bryt våldsarvet Öppnas i nytt fönster..

KAST- och Mikamottagningen är ett stöd för dig som vill sluta köpa sexuella tjänster eller för dig som har erfarenhet av sex mot ersättning. Du kan läsa mer om de på deras webbsida, KAST- och Mikamottagning Öppnas i nytt fönster..

Inom socialtjänst och skola finns även stöd att få kring hedersrelaterat våld och förtryck. Läs mer om det på webbsidan Hedersrelaterat våld Öppnas i nytt fönster..

Social beredskap

Kan ge akut hjälp till den som behöver det eller till någon annan som du vet är i behov av hjälp. Det kan handla om våld, övergrepp eller andra akuta situationer, till exempel att ett barn far illa hemma.

De nås vardagar mellan 8.00-16.00 på 0910-73 50 00 Länk till annan webbplats. (fråga efter socialtjänstens dagjour). Vardagar 17.00-22.00 samt helger 8.00-22.00 nås de via 112 (fråga efter social beredskap). Dag före röd dag når du social beredskap 13.00-22.00.

Polisen

Misshandel är ett brott som är straffbart både när det sker i hemmet och utanför. Det kan handla om både fysiskt och psykiskt våld eller att bli tvingad till sex. Polisens uppgift är att utreda brottet och ditt behov av skydd. Du kan själv anmäla det som du har varit med om till polisen. Polisen kommer då att förhöra dig om det som har hänt. Vid förhör har du möjlighet att ta med dig någon du känner dig trygg med.

Polisen nås antingen via nöddumret 112. Om du har frågor och det inte är akut ringer du 114 14 eller skickar e-post till polismyndigheten.vasterbotten@polisen.se

Åklagarmyndigheten

När en anmälan har kommit in till polisen avgör åklagare och domstol om den som är misstänkt ska anhållas och häktas, vilket de ofta gör om det till exempel finns risk för fortsatt misshandel. När polisen har utrett den misshandeln, bestämmer sedan en åklagare om det ska bli en rättegång mot den som är misstänkt eller inte.

Under rättegången är det åklagaren som hjälper dig och försöker bevisa att den som har slagit dig är skyldig till brottet. Du har även rätt att få ett juridiskt målsägandebiträde som kan hjälpa dig och ge dig stöd under utredningen och rättegången.

Åklagarmyndigheten når du på 010-562 64 80.

Region Västerbotten

Hälsocentral eller akutmottagningen

Om du har blivit misshandlad, kontakta din hälsocentral eller akuten (ring 112) för att få hjälp med dina skador. Det är viktigt att du blir noggrant undersökt och att läkaren eller sjuksköterskan skriver ned och fotograferar de skador som du har fått. Försök att få träffa läkaren eller sjuksköterskan ensam utan att den som har slagit dig är med.

Psykiatrin

Om det inte är akut och du behöver någon att prata med kan du kontakta Psykiatriska mottagningen i Skellefteå. De nås på jourtelefon 0910-77 19 19. För mer infomation, läs på Psykiatrisk jour- och bedömningsenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kan också ringa Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) på 0910-77 19 20. För mer information, läs på Barn- och ungdomspsykiatri mottagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en nationell stödlinje för våldsutsatta. De som svarar har hög kompetens kring våldsproblematik och kan hänvisa till rätt instans på din hemort. De nås dygnet runt på 020-50 50 50. Kvinnofridslinjen är gratis att ringa och det syns inte på telefonräkningen. För mer information, läs på Kvinnofridslinjens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Guldstadens kvinno- och tjejjour

Guldstadens kvinno- och tjejjour är en ideell förening som inte är knuten till kommunen, något politiskt parti eller någon religion. Hos föreningen arbetar bara kvinnor och de har tystnadsplikt. Om du vill kan du vara anonym och inte berätta vad du heter när du pratar med jouren. De nås på 0910-150 03 vardagar mellan 8.00-16.00. För mer information, läs på Guldstadens kvinno- och tjejjour. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brottsofferjouren i Skellefteå

Du som har varit med om eller sett ett brott kan få hjälp och stöd genom att ringa en brottsofferjour. De som arbetar på jourerna har gett ett tystnadslöfte och får inte berätta vidare det som du säger till dem. Du kan antingen ringa Brottsofferjouren i Skellefteå på 0910-70 18 20 eller Brottsofferjourernas riksförbund på 116 006. För mer information, läs på Brottsofferjourernas riksförbund Länk till annan webbplats.

Rådgivningen Oden - för problem med alkohol, droger eller spel

Personer som misshandlar andra kan ibland ha druckit alkohol eller använt någon typ av droger. Både den som dricker och de som blir slagna kan då behöva söka stöd för detta. Då kan du vända dig till Rådgivningen Oden. Det kostar inget att besöken Oden, alla som arbetar där har tystnadsplikt, om det inte är så att dina barn far illa. Då kontaktar de socialtjänsten.

Rådgivningen Oden når du antingen via e-tjänsten på deras hemsida eller via kundtjänst, 0910-73 50 00. För mer information, läs på Odens hemsida Öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad: