Ett Skellefteå fritt från våld
För att minska våldet i samhället behövs ett brett förebyggande arbete. Med ökad kunskap och medvetenhet kan vi, både som individer och i grupp, agera på sätt som motverkar våld och ökar tryggheten och trivseln. Alla kan bidra till ett tryggare Skellefteå!
Är du utsatt för våld, utsätter du andra för våld eller är du orolig för någon annan?
Definition av våld i nära relation
Våld i nära relationer kännetecknas av att den utsatta har en nära relation till och ofta starka känslomässiga band till den som utövar våldet. Detta försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott. Våldet sker vanligtvis inomhus i offrets egen bostad. Det ökar oftast i allvar och intensitet ju längre relationen pågår.
Begreppet våld i nära relationer innefattar alla typer av våld mellan närstående. Det handlar både om heterosexuella och samkönade relationer samt mellan syskon och inom andra familje- och släktrelationer.
Psykiskt våld
Psykiskt våld kan vara många olika saker och påverkar måendet i hög grad hos den som utsätts. Om du ofta blir kritiserad, ifrågasatt, kränkt och dumförklarad kan du bli osäker på dig själv och på dina egna tankar och ord. Du kan till och med börja tro att det som din partner säger är sant och att du bär skuld till de konflikter/bråk som uppstår i eran relation och /eller gör det din partner vill för att undvika bråk, hot och/eller våld.
Det kan också handla om att din partner hotar att ta sitt liv om du tänker lämna relationen. Det kan även förekomma hot om att göra sig själv eller andra personer nära dig illa, eller skada ditt husdjur på något sätt.
En annan typ av psykiskt våld kan vara att du blir hindrad att trösta barnen eller att söka vård för egen del eller för barnen.
Det psykiska våldet kan till exempel innebära att partnern gör en eller flera av följande saker:
- Säger och gör kränkande saker mot dig.
- Anklagar dig för saker du inte gjort.
- Får dig att tro att det oftast är du som tycker, tänker eller gör fel i relationen.
- Är oförutsägbar, det som var rätt i går är fel idag, vad du än gör är det fel.
- Kontrollerar och har åsikter om vad du skriver på sociala medier eller i sms.
- Kontrollerar dig och gör det svårare för dig att hålla kontakten med vänner och familj.
- Hotar att skada dig eller någon som du älskar, en person eller ett djur.
- Gör dig rädd med hotfulla gester eller kommentarer.
- Gör det svårt för dig i din vardag, till exempel gömmer saker som du behöver.
- Slår sönder möbler eller saker som du tycker om.
- Gör sig rolig på din bekostnad, förlöjligar och hånar dig.
- Kontrollerar hemmets ekonomi.
Fysiskt våld
Fysiskt våld kan vara allt från att dra i håret, örfilar, knuffar, slag, sparkar, stryptag eller kvävningsförsök till användandet av olika vapen. Den som utövar fysiskt våld väljer ofta medvetet att rikta aggressionerna mot särskilda delar av kroppen så att blåmärken och andra skador inte ska upptäckas av utomstående. Våldet kan även ge upphov till skador som inte går att dölja så som frakturer, ögonskador, rivmärken, blåmärken och sår på exponerade delar av kroppen. Det fysiska våldet kan ske upprepade gånger eller endast finnas närvarande som ett hot.
Fysiskt våld kan ske på många sätt. Det kan exempelvis vara att partnern gör en eller flera av följande saker:
- Nyper, skakar eller håller fast dig.
- Sliter dig i håret.
- Släpar eller knuffar dig.
- Kastar något på dig.
- Tar stryptag på dig.
- Slår eller sparkar dig.
- Bankar ditt huvud mot något.
- Inte låter dig få sova.
Sexuellt våld
Sexuellt våld innebär allt sexuellt umgänge som sker mot någons vilja. Det vill säga allt ifrån att någon tjatar sig till sex till våldtäkt. Du kan tvingas utföra förnedrande sexuella handlingar som du inte vill delta i. Det kan också handla om fysiskt våld som riktar sig mot ditt bröst eller könsorgan.
Sexuellt våld kan vara både psykiskt och fysiskt. Det kan till exempel innebära att din partner gör en eller flera av följande saker:
- Har sex med dig fast du inte vill.
- Ger dig sexuella kommentarer.
- Rör dig på ett sexuellt sätt mot din vilja.
- Tjatar sig till sex eller tvingar dig att utföra olika typer av sexuella handlingar.
- Tvingar dig att titta på porr fast du inte vill.
- Tvingar dig att ha sex med flera parter.
- Får dig att känna att du inte kan säga nej till sex. Upplevelsen för den som är utsatt kan vara att priset för att säga nej till sex blir för högt.
I Sverige har vi en samtyckeslag som säger att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Det vill säga - har du inte aktivt sagt ja till sex är det lika med ett nej och en brottslig handling om ditt nej inte respekteras.
Materiellt våld
Det kan innebära att den som utövar våld förstör familjens gemensamma saker, partnerns personliga tillhörigheter och barnens leksaker. Våldsutövaren kan särskilt välja ut saker som betyder mycket för partnern eller barnen för att hota, kränka och såra. Det kan även handla om saker som partnern behöver för att få sin vardag att fungera.
Ekonomiskt våld
Det kan innebära att den som utövar våld kontrollerar familjens ekonomi och partnerns pengar så att denne måste be om pengar till alla inköp. Det kan också innebära motsatt förhållande så att partnern får betala för allt i hushållet medan den andra använder sina pengar till egna nöjen och investeringar.
Våld mot personer med funktionsnedsättning
Människor som är beroende av andra personer för vård och omsorg i vardagen kan även utsättas för vanvård eller försummelse, som undanhållande av medicin eller att inte få tillräckligt näringsriktig kost.
Hit räknas också situationer där den ena parten tvingar eller hotar den andra, stänger in eller befinner sig hemma hos den andre utan lov.
Nyheter
Tillsammans skapar vi ett samhälle fritt från våld
Forskning visar att det finns några framgångsfaktorer för hur man kan jobba mot våld som har stor effekt. De funkar överallt – oavsett tid eller kulturell kontext.
De tre framgångsfaktorerna är:
Öka kunskapen om våld samt hur lindrigt och grovt våld hänger ihop.
Öka kunskapen om negativa normer och hur de leder till våld.
Motivera barn, unga och vuxna till att vara aktiva åskådare som agerar mot våld.
”Våld är varje handling som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker en annan person och som får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill.”
Per Isdal, psykolog och psykoterapeut
Ett Skellefteå fritt från våld är ett kommunövergripande och systematiskt arbete med fokus på att förebygga våld och öka tryggheten i Skellefteå kommun.
Vår vision är: Ett Skellefteå fritt från våld
Syftet med arbetet är: Att skapa trygga, respektfulla, jämlika och hälsosamma relationer och möten i det privata och det offentliga rummet.
Vår primära målgrupp är barn och unga, men många av våra insatser kommer att riktas till vuxna som i sin tur möter de unga. Strävan är att involvera både kommun som civilsamhälle i arbetet – förvaltningar och verksamheter, föreningsliv, bostadsföreningar och näringsliv.
Ett Skellefteå fritt från våld vill öka medvetenheten om våld, destruktiva normer som behöver förändras, hur vi är mot varandra och hur vi kan öka vårt civilkurage.
Ett Skellefteå fritt från våld vill stötta och handleda verksamheter – i kommunen, föreningslivet och näringslivet – i att utveckla och få kontinuitet i ett våldsförebyggande arbete. På så vis kan vi skapa ett tryggare Skellefteå för våra barn och unga.
Det är också viktigt att ha ett våldsförebyggande perspektiv i samhällsplaneringen, inte minst nu när Skellefteå växer så snabbt.
Läs mer om våldsförebyggande arbete
Läs mer om våldsförebyggande arbete
Kommunens förebyggande arbete
Organisationer och initiativ mot våld
Vill du veta mer?
Eller komma i kontakt med kommunens våldspreventionssamordnare?