Skellefteås klimatavtryck
År 2040 ska Skellefteå vara en klimatneutral plats, men 2030 ska kommunorganisationen gå före och nå samma mål – det är tuffa mål som vi bara kan nå om vi jobbar tillsammans.
Vi har genom vår omfattande verksamhet en nyckelroll i klimatarbetet, inte minst genom vårt ansvar för fysisk planering, avfallshantering, gator och trafik.
Skellefteå kommuns miljö- och klimatarbete tar först och främst avstamp i globala och nationella mål.
- FN:s globala agenda för hållbar utveckling - Agenda 2030 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sveriges nationella miljömålssystem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Konventionen om biologisk mångfald Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Parisavtalet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer under Styrning och mål Öppnas i nytt fönster. för att se vilka mål och styrdokument vi har på lokal nivå.
Den geografiska platsens utsläpp
Det vanligaste sättet att redovisa utsläpp är territoriella utsläpp, alltså de utsläpp som sker på en avgränsad plats, till exempel ett land eller en kommun. Det är metoden används till exempel för att redovisa Sveriges och andra länders del i Parisavtalet.
Alla metoder har sina brister och inga siffror kan tas för absoluta sanningar. Men de kan ge en fingervisning om hur vi ska prioritera och planera arbetet med att minska utsläppen. Här redovisar vi siffror från den Nationella emissionsdatabasen från SMHI.
2023 släpptes 590 tusen ton koldioxid ut i Skellefteå. Det är en ökning jämfört med 2020, men en minskning om man kollar historiskt sett.
I diagrammet från Nationella emissionsdatabasen Länk till annan webbplats. kan du se hur mycket växthusgaser som har släppts ut i Skellefteå kommun från 1990 fram till 2021.
Minskningen är däremot inte alls i linje med det beslutade Parisavtalet, som innebär att Skellefteås utsläpp behöver minska med cirka 40 procent per år. Den historiska minskningen sedan 1990 är cirka två till tre procent per år.
Klimatkollen är ett initiativ som visar utsläppen i Sveriges kommuner och hur de ligger till i förhållande till Parisavtalet.
Enligt Klimatkollens beräkningar har Skellefteå 1,06 miljoner ton koldioxid "kvar". Om vi fortsätter som idag innebär det att budgeten tar slut 2026.
1,06 milj ton
Max så mycket koldioxid har Skellefteå "kvar" om vi ska hålla oss till Parisavtalet.
2026
Då tar budgeten slut om vi fortsätter att släppa ut växthusgaser i den takt vi gör nu.
40 %
Så mycket behöver vi minska våra utsläpp av växthusgaser per år för att klara Parisavtalet.
Relaterade nyheter
-
Den 20 september anordnar Skellefteå kommun en gratisloppis i samband med Hållbarhetsveckan för att uppmuntra till återbruk.
-
Nytt samarbete ska uppmuntra fler Skelleftebor att låna istället för att köpa nytt
Skellefteå kommun vill uppmuntra fler att låna, hyra ut och dela verktyg och fritidsprylar istället för att köpa nytt och har inlett ett samarbete med delningsappen Swinga. -
Nordens största digitala hållbarhetskonferens visas i Skellefteå
Den 11 september visas konferensen A Sustainable Tomorrow, Nordens största digitala hållbarhetskonferens, i kulturtrappan på Sara kulturhus.