Skellefteås klimatavtryck

År 2040 ska Skellefteå vara en klimatneutral plats, men 2030 ska kommunorganisationen gå före och nå samma mål – det är tuffa mål som vi bara kan nå om vi jobbar tillsammans.

Vi har genom vår omfattande verksamhet en nyckelroll i klimatarbetet, inte minst genom vårt ansvar för fysisk planering, avfallshantering, gator och trafik.

Skellefteå kommuns miljö- och klimatarbete tar först och främst avstamp i globala och nationella mål.

Läs mer under Styrning och mål Öppnas i nytt fönster. för att se vilka mål och styrdokument vi har på lokal nivå.

Den geografiska platsens utsläpp

Det vanligaste sättet att redovisa utsläpp är territoriella utsläpp, alltså de utsläpp som sker på en avgränsad plats, till exempel ett land eller en kommun. Det är metoden används till exempel för att redovisa Sveriges och andra länders del i Parisavtalet.

Alla metoder har sina brister och inga siffror kan tas för absoluta sanningar. Men de kan ge en fingervisning om hur vi ska prioritera och planera arbetet med att minska utsläppen.

I diagrammet nedan från den Nationella emissionsdatabasen från SMHI redovisas utsläpp av koldioxid i antal ton per år.

Om du vill kolla mer specifikt på olika år, gå in på Nationella emissionsdatabasen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och sök på "Skellefteå" under "kommun".

Diagram som visar förändringar inom olika kategorier från 1990-2020Förstora bilden

Klicka på bilden för att zooma

Diagrammet visar att utsläppen av växthusgaser har minskat historiskt sett. Däremot är minskningen inte i linje med det beslutade Parisavtalet, som innebär att Skellefteås utsläpp behöver minska med cirka 63 procent per år, enligt Klimatkollen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Klimatkollen är ett initiativ som visar utsläppen i Sveriges kommuner och hur de ligger till i förhållande till Parisavtalet. Den historiska minskningen i Skellefteå sedan 1990 är cirka två till tre procent per år.

Här kan du utforska Skellefteås utsläppsutrymme:

Skellefteå - Data om utsläpp och omställning - Klimatkollen Länk till annan webbplats.

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: