Skellefteås klimatavtryck

År 2040 ska Skellefteå vara en klimatneutral plats, men 2030 ska kommunorganisationen gå före och nå samma mål – det är tuffa mål som vi bara kan nå om vi jobbar tillsammans.

Vi har genom vår omfattande verksamhet en nyckelroll i klimatarbetet, inte minst genom vårt ansvar för fysisk planering, avfallshantering, gator och trafik.

Skellefteå kommuns miljö- och klimatarbete tar först och främst avstamp i globala och nationella mål.

Läs mer under Styrning och mål Öppnas i nytt fönster. för att se vilka mål och styrdokument vi har på lokal nivå.

Den geografiska platsens utsläpp

Det vanligaste sättet att redovisa utsläpp är territoriella utsläpp, alltså de utsläpp som sker på en avgränsad plats, till exempel ett land eller en kommun. Det är metoden används till exempel för att redovisa Sveriges och andra länders del i Parisavtalet.

Alla metoder har sina brister och inga siffror kan tas för absoluta sanningar. Men de kan ge en fingervisning om hur vi ska prioritera och planera arbetet med att minska utsläppen. Här redovisar vi siffror från den Nationella emissionsdatabasen från SMHI.

2022 släpptes 621 tusen ton koldioxid ut i Skellefteå. Det är en ökning jämfört med 2020, men en minskning om man kollar historiskt sett.

I diagrammet från Nationella emissionsdatabasen Länk till annan webbplats. kan du se hur mycket växthusgaser som har släppts ut i Skellefteå kommun från 1990 fram till 2021.

Diagram som visar förändringar inom olika kategorier från 1990-2020Förstora bilden

Klicka på bilden för att zooma

Skellefteås utsläppsutrymme

Klimatkollen är ett initiativ som visar utsläppen i Sveriges kommuner och hur de ligger till i förhållande till Parisavtalet.

Enligt Klimatkollens beräkningar har Skellefteå 1,06 miljoner ton koldioxid "kvar". Om vi fortsätter som idag innebär det att budgeten tar slut 2026. Skellefteå behöver minska sina utsläpp av växthusgaser med cirka 35 procent per år för att klara Parisavtalet.

Utforska Skellefteås utsläppsutrymme på klimatkollen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade nyheter

  • Familjens resa för en hållbar livsstil – alla bidrar på sitt sätt

    På Hjortronstigen i Skellefteå bor Angelica Holmqvist tillsammans med sin sambo Lee och deras två döttrar My och Ellie. Tegelhuset uppe på kullen blev en perfekt kompromiss mellan stadsliv och att vara omgiven av lite skog – det passar också bra med deras engagemang för hållbarhet och en grön livsstil. – Att leva hållbart behöver inte vara så komplicerat. Det lilla i vardagen kan göra stor skillnad, säger Angelica.
  • Miljö- och klimatprogram ger en tydlig vägledning

    Skellefteå kommun har lyckats reducera utsläppen i flera olika bygg- och anläggningsprojekt, genom att pröva nya frågeställningar i samband med upphandlingar. Men det är inte bara i byggprojekten som Skellefteå kommuns miljö- och klimatambitioner syns. För att de frågorna ska genomsyra alla verksamheter och det ska finnas en tydlig vägledning finns nu ett miljö- och klimatprogram på plats.
  • Örjansskolan

    Återbruk och hållbarhet är i fokus när Örjansskolan i Skelleftehamn byggs ut och renoveras . Inflyttning i skolan planeras till höstterminen 2026.
Senast uppdaterad: