Föreningsnytt december 2022

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Kultur- och fritidschefen har ordet

God jul och ett gott nytt år! På återhörande 2023.

Julen står för dörren och vintern har anlänt med besked!

Nu är det klart hur våra nämnder ska bemannas från och med nästa mandatperiod. I kulturnämnden fortsätter Daniel Sjögren (S) sitt uppdrag som ordförande ännu en mandatperiod. Fritidsnämnden däremot byter ordförande då Marie Bergslycka (V) ersätter Joakim Wallström (V).

Nu drar skidsäsongen igång på allvar och alla föreningar runt om i kommunen som gör detta möjligt för våra invånare förtjänar en medalj! Utan alla frivilliga insatser skulle inte vi kunna ha ett så toppenfint fritidsutbud som Skellefteå kan stoltsera med. Det gäller även alla konst- och kulturföreningar i kommunen. Kulturutbudet växer stadigt, men för att en tillväxt ska kunna ske så måste det finnas en mylla att växa i och den myllan skapas till stor del i föreningslivet. Så för den som inte vet vad man ska ge bort till sin kompis, släkting eller vän i julklapp - varför inte ett medlemskap i någon spännande förening? Det finns väldigt många att välja på.

Kika gärna in i kommunens föreningsregister via den här länken Länk till annan webbplats.

Bidrag att söka

Bidrag att söka för hela året 2023

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat bidrag som föreningar kan söka till. Här kan du se från och med vilket datum du kan söka bidragen. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.
Bidragen är sorterade på slutdatum av bidraget.

Aktuellt

Bygdemedel till föreningar i Skellefteälvens avrinningsområde

Sista dag för ansökan är 31 januari 2023

Läs mer om ansökan av bygdemedel - vinter 2023 | Länsstyrelsen Länk till annan webbplats.

Läs mer om bygdemedel inom Skellefteälvens avrinningsområde Länk till annan webbplats.

ANDTS-undersökning 2022 - Stora skillnader mellan årskurserna

ANDTS står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. I årets ANDTS-undersökning sticker flera positiva siffror ut gällande årskurs 2 på gymnasiet – till exempel har det skattade måendet och tryggheten i skolan ökat. Men samtidigt har det skattade måendet blivit sämre i årskurs nio och användandet av alkohol och narkotika ökar.

Klicka här för att läsa mer om ANDTS-undersökningen

Idrottsstipendier utdelade

Fritidsnämnden har utsett Moa Säll till mottagare av Skellefteå kommuns Ledarstipendium och årets Idrottsstipendium har delats ut till Victor Dumitru.

På den här webbsidan kan du läsa motiveringarna

Kulturstipendier utdelade

Rose- Marie Lindfors och Skellevents Angelica Lindberg, Julia Lundmark och Melissa Kerttula har tagit emot årets Kulturstipendium och Ungdomskulturstipendium.

På den här webbsidan kan du läsa motiveringarna

Tänk på att Skellefteälven är smittad med kräftpest - även vintertid

Det har kommit till vår kännedom att det råder osäkerhet kring reglerna gällande kräftpesten i Skellefteälven under vintertid. Alla restriktioner gäller fortfarande, det vill säga all utrustning som används i älven måste desinfekteras. Ett sätt att desinficera utrustning är att frysa vid minst -10 grader i 24 timmar, vilket vintertid kan vara en bra metod om temperaturen är rätt.

Vi uppmanar arrangörer av pimpeltävlingar i Skellefteälven att upplysa om vilka restriktioner som gäller och säkerställa att den fångade fisken inte sprider smitta till andra vatten.

Ta inte betesfisk

Det har också kommit frågor om huruvida man kan ta betesfisk från Skellefteälven för att sedan använda det vid gäddfiske. Det är inte tillåtet, enligt Länsstyrelsens föreskrift och kan resultera i böter och fängelse. Denna regel finns för att hindra att kräftpesten sprids till andra vatten. Inga undantag gäller.

På den här webbsidan kan du läsa om de restriktioner som gäller

Öppen ansökan till Nordanås utställningsrum 2023

Nu finns möjligheten för konstföreningar, studieförbund, förberedande konstskolor och enskilda kulturarbetare att ställa ut i Nordanås utställningsrum. Sista ansökningsdag är 29 december. Ambitionen är att ge en stor frihet och flexibilitet att använda, anpassa, vidareutveckla, sprida och dela med sig av ett utövande i olika former. Vill du, din förening eller skola visa er process eller verk?

På den här webbsidan kan du ansöka om att ställa ut i Nordanås anställningsrum Länk till annan webbplats.

Har er förening utrustning som inte används?

Skänk den till Fritidsbanken eller Kulturbanken så lånar vi ut det gratis så att fler kan få en meningsfull fritid, och kanske kan testa just er fritidsaktivitet.

Läs mer om verksamheten och inlämningsplatser - besök Kulturbanken Länk till annan webbplats.

Läs mer om verksamheten och inlämningsplatser - besök Fritidsbanken

Vill du peppa till mer läsning? Vinn 10 000 kr!

Har du eller din förening en idé för att uppmuntra idrottande barn att läsa mer? Sök Läsliganpriset! Stor eller liten insats spelar ingen roll, alla initiativ är värdefulla. Två vinnare kommer att utses och få 10 000 kronor vardera. Använd pengarna till roliga aktiviteter, ny utrustning eller väldigt många böcker. Ansök eller nominera någon annan senast 31 december!

Klicka här för att läsa mer och skicka in ansökan Länk till annan webbplats.

Information från ledsagarservice

Någon kanske kan göra något för någon medmänniska med funktionsnedsättning. Sprid det gärna till alla medlemmar! Det är ingen självklarhet för alla att delta i kultur- och fritidsaktiviteter eller att kunna ta en promenad, gå till affären utan en ledsagare. Och det behövs hela tiden fler ledsagare. Just nu behövs både killar och tjejer i åldern 18-30 år. Tveka inte att ringa 0910-73 53 65 om du är intresserad av att få veta mer eller anmäla dig som ledsagare. Du kan också skicka e-post till ledsagarservice. Kom ihåg att samtidigt som man hjälper någon annan mår man själv också bra!

Ledsagarservice önskar alla en God jul och ett gott nytt år!

Läs mer om ledsagarservice här

Läs mer om julstängt på ledsagarservice här

Årshjul/kalender för föreningen

Med hjälp av ett årshjul kan du som förening få bättre översikt över kommande händelser. Det hjälper föreningen/styrelsen att strukturera arbetet och inte missa viktiga uppgifter. I årshjulet ska alla viktiga händelser som årsmöte, bidragsansökningar, anmälningstider, styrelsemöten och andra saker läggas in. Man kan/bör även sätta ansvarig för de olika händelserna. Varje förening är unik så ni måste skapa detta årshjul själv som förening. När den väl är gjord så är det lätt att uppdatera nästa år.

Med hjälp av ett årshjul kan du som förening få bättre översikt över kommande händelser. Det hjälper föreningen/styrelsen att strukturera arbetet och inte missa viktiga uppgifter. I årshjulet ska alla viktiga händelser som årsmöte, bidragsansökningar, anmälningstider, styrelsemöten och andra saker läggas in. Man kan/bör även sätta ansvarig för de olika händelserna. Varje förening är unik så ni måste skapa detta årshjul själv som förening. När den väl är gjord så är det lätt att uppdatera nästa år.

Fördelar med ett årshjul
Alla viktiga händelser under året finns nedskrivna. Styrelsen (och övriga medlemmar) har koll på vad som händer under året. Är uppgifterna nedskrivna blir de inte lika personbundna. Underlättar överlämning till ny styrelse/ledamöter. Det är lätt att skapa sig en helhetsbild över året.

De kommunala föreningsbidragen hittar du här Länk till annan webbplats.

Tipsa om ert evenemang!

Har ni som förening något evenemang som ni önskar att nå ut med lite bredare än via era egna kanaler? Skicka in ett tips till Visit Skellefteå och deras evenemangskalender. Evenemanget kommer även att visas på www.skelleftea.se/invanare.

Fyll i formuläret som du hittar via länken nedan och skicka sedan in tipset.

Skicka in ditt tips om evenemang till Visit Skellefteå Länk till annan webbplats.

Hej förening!

Skellefteå rodelsällskap

Nu startar alpinrodel-säsongen.

Skellefteå rodelsällskap titulerar sig som Sveriges största alpinrodelklubb. Men ordförande Enar Nordvik tror att man kan ta i lite mer än så: ”Alpinrodel finns än så länge bara som sport i Sverige, så vi är kanske störst i världen att hålla på med det här”, säger han.

Läs hela reportaget här

Föreningsnytt – vill fler personer få föreningsnytt i föreningen?

Vi skickar föreningsnytt till föreningens epost. Den som tar emot föreningsnytt ska skicka det vidare till fler personer i föreningen. Personer kan själva också prenumerera på föreningsnytt.

Klicka här för att anmäla dig till föreningsnytt Länk till annan webbplats.

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. Styrelseuppgifterna ska årligen uppdateras för att beviljade bidrag ska kunna utbetalas..

Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: