Bra att veta om antagning och skolstart i gymnasiet

Nu är grundskolan klar, och efter sommarlovet väntar en spännande start i gymnasiet. Här har vi samlat information och länkar som är bra att du som vårdnadshavare känner till.

Om antagningen och vad som händer sedan

I slutet av juni fördelas platserna till de olika gymnasieprogrammen. Eleverna har fått ett lösenord så att de kan logga in på gymnasieantagningens hemsida.

Slutgiltig antagning sker den 28 juni och dagen efter kan eleverna logga in och svara. Den 2 augusti är sista datum för att svara på antagningsbeskedet.

I augusti påbörjas reservantagningen och den pågår månaden ut.

På antagningens hemsida hittar du mer information och viktiga datum.

gymnasieantagningen.nu (länk) Länk till annan webbplats.

Ett bildspel med information om detta har skickats ut från grundskolans studievägledare via Unikum.

Detta händer nu på gymnasieskolorna

Under våren arbetar rektorerna på gymnasieskolorna med planering inför hösten. Det sker också överlämningar mellan elevhälsan i grundskola och i gymnasiet.

När skolstarten närmar sig och elever har blivit placerade i sina klasser, får vi ibland förfrågningar om att byta klass. På gymnasiet har vi som policy att inte tillåta sådana byten. Klassindelningarna baseras på organisatoriska behov och information från grundskolan om särskilda skäl.

Information innan skolstart

Under varje skolas hemsida kommer det i slutet av sommarlovet att finnas ”frågor och svar” som relaterar till skolstarten, du hittar dessa på skelleftea.se/skolansnamn.

Det kommer även att skickas ut ett välkomstbrev med information innan terminen börjar den 19 augusti.

Om samtycken

Som vårdnadshavare behöver du ge samtycke för till exempel elevdatorer och frivilliga drogtester. Du har fått ett sms om detta, så kom ihåg att svara om du inte redan gjort det.

Elevdatorer - Skellefteå kommun (länk) Länk till annan webbplats.

Frivilliga slumpvisa drogtester - Skellefteå kommun (länk)

Om resor

Om din ungdom har långt till skolan går det ansöka om busskort, inackorderingstillägg eller kontant reseersättning.

Resor och inackordering - Skellefteå kommun (länk)

Alla ungdomar i gymnasieålder som är folkbokförda i kommunen har möjlighet att ansöka om gratis busskort för fritidsresor.
Avgiftsfria fritidsresor (länk)

Nationella minoriteter

Elever som tillhör de fem nationella minoriteterna har rätt till två timmar i veckan av modersmålsundervisning i sitt minoritetsspråk. Eleven har också möjlighet att läsa sitt minoritetsspråk som modernt språk. De språk som räknas som minoritetsspråk är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.

Nationella minoriteter - Skellefteå kommun (länk)

Modersmål i gymnasiet - Skellefteå kommun (länk)

Om frånvaro


Fram till att din ungdom fyller 18 år är det du som vårdnadshavare som anmäler frånvaro vid sjukdom. All frånvaroanmälan sker i Edlevo. Anmäl frånvaro innan första lektionen, annars får din ungdom ogiltig frånvaro. För att logga in behöver du bankID, om du inte har det, kontakta kommunens kundtjänst på 0910-73 50 00 så hjälper de dig.

Frånvaroanmälan för gymnasiet (länk) Länk till annan webbplats.

Vi önskar din ungdom varmt välkommen som elev i gy

Relaterat:

Senast uppdaterad: